Anamaria Vasile

Sclavia modernă, scoasă la iveală la o fabrică din Iași. Muncitoarele sunt nevoite să poarte scutece în timpul programului

Sclavie modernă la Iași: Muncitoarele dintr-o fabrică, nevoite să poarte scutece ca să nu meargă la toaletă.

Sclavia modernă, scoasă la iveală la o fabrică din Iași. Horia Niţă, reprezentant Cartel Alfa, spune că a primit o reclamaţie de la o membră de sindicat care susține că muncitoarele nu aveau voie să meargă la toaletă în timpul programului, fiind nevoite să poarte scutece.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe organizate de Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane, în parteneriat cu Equipo de Investigation Laboral din Salvador, fundație ce luptă pentru drepturile muncitorilor din fabrici.

Enervat de gemetele vecinei a inregistrat-o si i-a lasat sub presul usii un suvenir!

Sclavia modernă este des întâlnită în țările din lumea a treia precum Salvador, Honduras sau în unele state din Asia. Aici, muncitorii sunt nevoiți să lucreze pe salarii mici și nu beneficiază de condiții de muncă decente.

De asemenea, ei sunt constrânși să lucreze inclusiv ore suplimentare și nu au acces la servicii medicale aceşti angajaţi sunt nevoiţi să lucreze inclusiv ore suplimentare, nu au acces la servicii medicale.

Deși fabricile produc haine de marcă, acestea nu aduc salarii decente sau condițiii de muncă mai bune. Spre exemplu, o croitoreasă din Salvador primește 18 cenți pentru un tricou ce se vinde cu peste 30 de dolari. Iar multinaționalele profită de acest lucru,pentru că au numai de câștigat de pe urma forței de muncă uriașe din aceste țări.

Singura metodă prin care pot fi scoase la iveală aceste probleme este infiltrarea unor muncitoare sub acoperire. Cel mai cunoscut caz este al muncitorilor de la Foxconn, principalul furnizor de produse al companiei Apple, din China. În anul 2010, 14 angajaţi s-au sinucis aici din cauza condițiilor de muncă.