Limbajul trupului este mult mai complex decât credeai. Atribuim majoritatea abilităților noastre de comunicare cuvântului vorbit. Dar comunicarea verbală este doar o mică parte din felul în care oamenii vorbesc și se exprimă unul față de celălalt.
1. Limbajul trupului se studiază de sute de ani
Primul studiu documentat al limbajului trupului a fost făcut acum 350 de ani. Aceasta s-a întâmplat când John Bulwer a scris Chirologia: despre limbajul natural al mâinii.Scrisă în 1644, lucrarea lui Bulwer examinează felul în care oamenii își folosesc mâinile atât când vorbesc, cât și când tac. Desigur, limbajul trupului include mai mult decât mâinile.
Dar Bulwer a deschis calea pentru alte studii și experimente despre limbajul trupului. Astăzi știm că există 3 scopuri principale în care el este folosit.
Primul este cel de înlocuitor al vorbirii (gândește-te la limbajul semnelor), al doilea este de a întări sau sublinia vorbirea, și al treilea este de a sprijini sau contrazice expresia stărilor noastre.
2. Alcătuiește 80-90% din comunicare
Bineînțeles, unii oameni adoră să folosească cuvintele și să vorbească răspicat. Dar, în vasta majoritate a cazurilor, oamenii exprimă mult mai multe într-un fel non-verbal, prin limbajul trupului.
80% până la 90% din comunicarea unei persoane se face prin intermediul limbajului trupului. Acesta include expresii faciale, gesturi, și mișcări ale mâinii.
3. Diferă de la bărbați la femei
Dacă ai crezut că doar bărbații măsoară femeile din priviri, o să fii surprins de această informație. S-a dovedit că, datorită rolului pe care îl joacă anatomia, bărbații par a măsura oamenii din priviri mai mult decât femeile.
Bărbații au vedere periferică mai proastă decât femeile. Asta înseamnă că dacă ei vor să se uite la cineva, trebuie să facă un efort mai mare. Pe de altă parte, femeile pot arunca o privire spre cineva în stânga sau în dreapta fără să facă acest efort.
4. Este identic în țări și culturi diferite
Diferitele țări, și chiar și diferitele regiuni ale aceleiași țări au propriile lor limbi, dialecte și argouri. Dar se pare că există câteva gesturi ale limbajului trupului care sunt aceleași peste tot.
Asta înseamnă că, în ciuda barierei lingvistice, oameni din diferite țări pot schimba idei și expresii fără să vorbească deloc. Foarte tare, nu? Mânia, fericirea, dezgustul, tristețea, frica și surprinderea sunt șase sentimente care pot fi exprimate cu acuratețe de pe oameni de pe întreg globul, indiferent de limbă sau cultură.
5. Unii oameni citesc mai bine limbajul trupului decât alții
La fel ca în cazul unei limbi vorbite, o persoană poate să fie fluentă în limbajul trupului. Capacitatea sa de a înțelege limbajul trupului al unui alt individ este legat de inteligența sa emoțională și socială.