Anamaria Vasile

7 lucruri simple dar sănătoase pe care le poți face pentru a ajuta planeta

Iată câteva moduri în care te poți implica pentru planetă începând chiar de acum.

Acum mai bine de 45 de ani – chiar în prima zi în care s-a sărbătorit Ziua Pământului – zeci de milioane de oameni s-au hotărât să acționeze împotriva distrugerii mediului. S-au opus poluării, deversărilor petroliere, pesticidelor și despăduririlor…probleme pe care le avem și azi.

Activismul lor rămâne o sursă de inspirație. Dar în fiecare an, Ziua Pământului vine și trece și nu putem doar să celebrăm trecutul. Această zi trebuie să fie un apel la acțiune chiar în clipa de față! Azi provoacă-te, provoacă-ți prietenii și comunitatea din care faci parte pentru a face un pas spre schimbare.

Vrei să te mobilizezi dar nu știi de unde să începi? Iată câteva moduri în care te poți implica pentru planetă începând chiar de acum.

1. Acționează pentru climă

În decembrie anul trecut liderii mondiali s-au întâlnit la summitul climatic de la Paris și au pus bazele unui acord – pe care mulți îl vor semna de Ziua Pământului – ceea ce înseamnă începutul sfârșitului pentru combustibilii fosili. Dar acest acord nu este suficient pentru a evita cele mai catastrofice consecințe ale schimbărilor climatice.

Depinde de noi toți (inclusiv de liderii mondiali) să acționeze mai mult pentru a lăsa în pământ cărbunele, petrolul și gazul și pentru a construi un viitor bazat 100% pe energie regenerabilă.

Acționează acum și susține comunități din toată lumea.

2. Consumă mai puțin

Anul trecut, oamenii au folosit resurse naturale de 1,6 ori mai mult decât poate Pământul să ofere într-un singur an. Fascinația oamenilor pentru ambalaje dispensabile și plastic dăunează animalelor sălbatice, oceanelor și chiar nouă, oamenilor. De azi, fă-ți promisiunea să folosești pur și simplu mai puține lucruri!

Farmers Market in Paris. 14 Jun, 2015. © Peter Caton / Greenpeace

3. Fii mofturos la mâncare!

Sistemul nostru alimentar este deficitar. Agricultura industrială poluează apele, distruge habitate și dăunează sănătății oamenilor. Doar sectorul zootehnic contribuie la schimbările climatice cel puțin la fel de mult ca toate camioanele, mașinile și avioanele la un loc!

Dar și tu poți riposta și poți începe chiar din bucătăria ta. Ia-ți un angajament personal pentru a ajuta la schimbarea sistemului alimentar – cultivă o grădină, consumă mai puțină – sau deloc – carne.

Iar dacă tu (sau companionul tău felin) consumi ton, verifică aceste ghiduri de cumpărături ca să fii sigur că peștele pe care îl cumperi nu este obținut prin practici care distrug planeta sau folosesc sclavia.

4. Susține comunitățile tradiționale, apropiate pădurilor

Pe tot globul, Popoarele Indigene și comunitățile forestiere se luptă cu despăduririle care le amenință traiul. Fii solidar cu ei: din Indonezia și Brazilia, până în România, unde poți susține o viziune de dezvoltare pentru păduri.

5. Pune frână modei de tip „fast-food”

Fiecare articol de îmbrăcăminte pe care îl cumpărăm are un impact asupra planetei, chiar înainte să îi găsim loc în dulap. Producția de haine folosește multă apă și cantități enorme de substanțe chimice și încurajează deșeurile. Dar tu poți rupe acest lanț. Cum? Așa cum spunea designerul de modă Vivienne Westwood, „Cumpără mai puțin, alege înțelept, fă-l să dureze”.

6. Fii creativ!

Arta și activismul merg mână în mână. Așa că fă artă care să arate cum vrei să fie lumea! Deja peste o mie de artiști au contribuit cu propriile lor lucrări pentru a se declara împotriva distrugerii Arcticii. Aruncă o privire aici și adaugă propria ta contribuție!

7. Crede în puterea oamenilor de a aduce o schimbare

În orașul tău, în cartierul tău, în viața ta. Aceasta s-ar putea să fie cea mai importantă lecție de când s-a sărbătorit prima oară Ziua Pământului: Fiecare dintre noi are puterea de a face lumea puțin mai bună.