Anamaria Vasile

Culorile ochilor și condițiile caracteristice

Se spune că ochii sunt oglinda sufletul, da rei mai sunt și oglinda bolilor pe care le are cineva, dar și pentru bolile la care o persoană este doar predispusă. S-au făcut mai multe studii și cercetătorii au ajuns la concluzia că între culoarea ochilor și boli există o legătură.

Ochii care au o culoarea deschisă sunt cei albaștri și cei verzi. Persoanele cu astfel de ochi au o problemă cu lumina pentru că aceasta îi face mai sensibili.

S-a dovedit că ele sunt mai predispuse și la anumite tipuri de cancer. Acest lucru se explică în felul următor: ochii mai deschiși la culoare nu au atât de mult pigment și nu pot lupta împotriva razelor ultraviolet.

Aceste persoane pot să dezvolte o formă foarte rară de cancer, cunoscută sub numele de melanom ocular. Singura metodă de protecție în această situație sunt ochelarii de soare, cumpărați din punctele specializate.

Alături de niște ochi de culoare deschisă și foarte sensibili aceste persoane mai au și pielea sensibilă. Acest lucru îi face mult mai sensibili și mai vulnerabili în cazul cancerului de piele.

În special cei cu ochii albaștri pot să sufere și de astm, de diferite boli care afectează ochii. Oamenii cu ochii căprui sunt mai sensibili în cazul formelor de hepatită, reumatism, sau probleme ale sistemului endrocrin.

Persoanele cu ochii verzi suferă de boli ale rinichilor.

O altă serie de cercetări au ajuns la concluzia că femeile care au ochii de culoare deschisă sunt mult mai rezistente în cazul durerilor fizice sau în cazul efortului.

De asemenea, oamenii cu ochii albaștri sau verzi, după ce depășesc vârsta de 50 de ani pot să sufere de o boală care afectează în special o zonă mica, dar aflată în zona retinei. În altă ordine de idei, s-a constat faptul că vitiligo, boală autoimună, responsabilă de pierderea culorii pielii, este foarte rar întâlnită în cazul celor cu ochii albaștri.

Cercetători din Marea Britanie au studiat foarte detaliat despre conexiunea dintre culoarea ochilor și consumul de alcool. Și așa s-a ajuns la concluzia că persoanele care au ochii de culoare albastră riscă mai mult decât celelalte să devină dependente de alcool.

Dacă abordăm particularitățile culorii ochilor din punct de vedere psihologic sau emotional, atunci trebuie să menționăm faptul că femeile cu ochii albaștri sunt mult mai empatice spre deosebire de celelalte.
De asemenea, ele sunt și mai implicate în competițiile la care participă, nu suferă deloc din cauza anxietății. La capătul opus, cei cu ochii căprui sunt mult mai pasionați și mai bună la activitățile sportive decât cei cu ochii albaștri sau verzi.

Ochii sunt căprui datorită melaninei care este un pigment al ochiului, dar și al pielii. Așa se facă că ochii mai deschiși, nu au o cantitate din acest pigment foarte mare. În urma cercetărilor lor, specialiștii au ajuns la concluzia că cei cu ochii mai deschiși fac parte din categoria celor atopici.

Terenul atopic poate fi descoperit încă din prima parte a vieții, atunci când persoanele fac foarte des alergii de diferite tipuri.