Anamaria Vasile

Cum poti reduce tensiunea arteriala

Urmatoarele schimbari in stilul de viata pot tine in frau hipertensiunea si o pot aduce la valori cat de cat normale, spun medicii specialisti.

Daca vrei sa reduci tensiunea arteriala mare:
redu cantitatea de sare pe care o consumi si adopta un plan alimentar cat mai sanatos, fara prajeli, fast food, alimente semipreparate sau gata preaparate, de la supermarket, conserve cu mancare gatita sau mancare gata preparata, congelata;
redu cantitatea de alcool;
slabeste, daca esti supraponderal, pana ajungi in normele indicate, conform inaltimii si varstei (aici iti poti calcula indicele de masa corporala);
fa exercitii fizice regulat, mergi pe jos, renunta la lift sau la masina; fa 8000-10.000 pasi pe zi;
redu cantitatea de cofeina din cola, cafea, energizante diverse;
renunta la fumat;
incearca sa dormi sase-opt ore pe noapte si sa adormi inainte de ora 23:00;
Exista posibilitatea ca la anumite persoane, aceste schimbari in stiul de viata sa nu fie de ajuns, drept urmare va fi necesara si o medicatie pentru a tine in frau tensiunea arteriala. Medicul tau iti va prescrie medicamentele necesare pentru a reduce hipertensiunea arteriala.

Medicatia pentru hipertensiune
Daca ai fost diagnosticat cu hipertensiune, doctorul iti poate prescrie unul sau mai multe medicamente pentru a te ajuta sa tii tensiunea arteriala sub control. Aceste medicamente se iau, de regula, o data pe zi.

Cea mai recomandata medicatie include:
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei – cum ar fi: enalaprilul, lisinoprilul, perindoprilul si ramiprilul
Blocanti ai receptorilor angiotensinei 2 – cum ar fi: candesartanul, irbesartanul, losartanul, valsartanul si olmesartanul
Blocanti ai canalelor de calciu – cum ar fi: amlodipine, felodipine si nifedipine sau diltiazemul si verapamilul
Diureticele – cum ar fi: indapamidele si bendroflumethiazidele
Beta blocante – cum ar fi: atenololul si bisoprololul
Alfa blocante – cum ar fi: doxazosinul
Inhibitorii de renina – cum ar fi: aliskirenul
Alte diuretice – cum ar fi: amiloride si spironolactone

Medicatia o sa iti fie recomandata de medic, tinand cont de valorile tensiunii arteriale si de varsta ta.

Poti lua si suplimente care scad tensiunea arteriala
Aceste suplimente nutritive sunt disponibile in farmacii si s-a dovedit a fi promitatoare in ceea ce priveste scaderea tensiunii arteriale mari:

Acizii grasi polinesaturati Omega-3
Incluzand agizii grasi Omega-3 sau uleiul de peste in dieta ta, vei descoperi ca aceste suplimente au multe beneficii. O meta-analiza realizata pe relatia dintre uleiul de peste si tensiunea arteriala a descoperit o reducere, in medie, a tensiunii arteriale la pacientii care sufereau de hipertensiune cu 4,5 mm Hg la presiunea sistolica si cu 3,0 mm Hg la presiunea diastolica.

Proteine din zer
Acest complex de proteine derivate din lapte poate avea mai multe beneficii pentru sanatate, pe langa posibilul efect de a scadea tensiunea arteriala, spun expertii.

Magneziul
Deficitul de magneziu din corp ese legat de o tensiune arteriala mai mare. O alta meta-analiza a constatat o mica reducere in valorile tensiunii arteriale, cu ajutorul suplimentelor pe baza de magneziu.

Coenzima Q10
In cateva studii mici, antioxidantul CoQ10 (coenzima Q10) a redus presiunea sistolica cu pana la 17 mm Hg si presiunea diastolica cu pana la 10 mm Hg.

Citrulina
L-citrulina orala este un precursor al L-argininei in corp, un bloc de proteine care pot sa reduca tensiunea arteriala, potrivit healthline.com.

Incearca si aceste plante medicinale
Anumite plante medicinale au fost folosite, de-a lungul timpului, in multe culturi pentru a trata o varietate de boli.

Unele ierburi sau plante s-a dovedit ca au un posibil efect de reducere a tensiunii arteriale. Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a identifica dozele si componentele din plantele medicinale care sunt cele mai utile, poti incerca si tu unele dintre aceste plante, cerand inainte opinia unui medic fitoterapeut.

Asadar, discuta intotdeauna cu medicul tau sau cu farmacistul inainte de a lua suplimente din plante medicinale, deoarece acestea pot interactiona cu medicamentele tale prescrise de specialist.

Mai jos este o lista de plante medicinale si ierburi care sunt folosite de culturile din intreaga lume pentru a reduce tensiunea arteriala:

o castanul australian (Castanospermum australe)
o gheara matei / pisicii (Uncaria rhynchophylla)
o sucul de telina (Apium graveolens)
o ghergin (Crataegus pinnatifida)
o ghimbir,
o Cuscuta reflexa,
o Plantago ovata (taratele de psyllium)
o pin de Alep (Pinus pinaster)
o nalba africana (Hibiscus sabdariffa)
o ulei de susan (Sesamum indicum)
o extractul de tomate (Lycopersicon esculentum)
o planta de ceai (Camellia sinensis), in special ceaiul verde si ceaiul oolong.