Anamaria Vasile

Cum putem scăpa de punctele negre

O mulțime de femei se luptă cu ele, fără să aibă prea multe rezultate. Este vorba despre punctele negre, cele despre care circulă și o mulțime de mituri.

Aproape toate femeile au puncte negre la nivelul tenului și aproape toate mărturisesc că sunt aproape imposibil de îndepărtat definitiv. Ori de câte ori crezi că ai găsit un produs care să le facă dispărute, ai de-a face cu încă o dezamăgire, iar una dintre explicații poate fi faptul că nu le tratezi corect.

Iată câteva mituri demontate despre punctele negre:

Mitul nr. 1 – Apariția lor este un semn al igienei precare

Punctele negre nu sunt neapărat un semn al igienei precare. Unele persoane au porii dilatați, aceasta fiind structura tenului lor, iar acest lucru favorizează apariția punctelor negre. Vom afla și din celelalte mituri demontate că uneori punctele negre pot să fie chiar provocate de o exagerare în ceea ce privește igiena.

Mitul nr. 2 – Nu trec cu nimic

Deși tipul tenului dictează în mare parte aspectul lui și apariția punctelor negre, asta nu înseamnă că trebuie să ne predăm în fața lor. Totuși, nu înseamnă nici că un simplu gel de curățare va rezolva problema.

Desigur, dacă ești consecventă, una dintre aceste măști pentru puncte negre poate duce treptat la estomparea lor, însă pentru a le elimina definitiv ai nevoie de tratamente profesionale. Cu ajutorul lor punctele negre, într-adevăr, trec.

Mitul nr. 3 – Ca să scapi de ele trebuie să îți cureți tenul cu un produs exfoliant

Produsele exfoliante sunt eficiente pentru curățarea feței, însă, dacă sunt folosite prea des, pot irita tenul și pot chiar să provoace mai multe probleme cu acneea și punctele negre. De maximum două ori pe săptămână este recomandată utilizarea lor.

Produsele exfoliante pot duce la dilatarea porilor și, prin urmare, la apariția punctelor negre.

Mitul nr. 4 – Cu cât te speli mai des pe față, cu atât mai mici sunt șansele ca ele să apară

Este unul dintre cele mai răspândite mituri, dar și unul care poate duce chiar la apariția unui efect contrar. Dacă exagerezi cu spălarea feței, cu produse exfoliante pe bază de alcool și alte ingrediente dure cu pielea, ea va secreta și mai mult sebum, pentru a se proteja.

Uleiurile secretate de piele au scopul de a o proteja, iar fără ele pielea devine vulnerabilă la o mulțime de afecțiuni – inclusiv iritații și coșuri dureroase. Este de ajuns să te speli pe față de de două ori pe zi – dimineața și seara.

Mitul nr. 5 – Punctele negre trec după adolescență

O mulțime de femei adulte pot spune că acesta este doar un mit. Punctele negre și coșurile nu trec în mod automat după adolescență. În perioada respectivă, într-adevăr, tenul este mai afectat de ele, dar asta nu înseamnă că vor dispărea după vârsta de 20 de ani.

În cazul femeilor, acneea este strâns legată de ciclul menstrual și de activitatea hormonilor și probabil ai observat deja că în preajma zilelor delicate tenul tău devine mai încărcat și își fac apariția mai multe coșuri și puncte negre.

Din păcate, așadar, nu vei scăpa de acnee și puncte negre odată cu trecerea anilor.

În final, trebuie să știi că punctele negre nu vor dispărea de la sine, însă nici nu trebuie să exagerezi în ceea ce privește îndepărtarea lor. Ideal este să le lași pe mâna specialiștilor, desigur.