Anamaria Vasile

Cum verifici dacă un ou este proaspăt. Vei avea doar ouă proaspete de Paște dacă aplici testul!

Oul este un aliment complex, recomandat atat in curele de slabire, cat si copiilor, dar si celor care isi doresc sa manance ceva care se prepara extrem de usor si in felurile moduri.

Insa, daca un ou este vechi, poate duce la alergii grave. Cum isi dai seama ca un ou este prea vechi pentru a fi consumat? Iata cateva trucuri inteligente.

1. Testul cu apa

Pune oul intr-un pahar inalt cu apa rece. Daca oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspat; daca se va ridica si se va inclina intr-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil; daca acesta pluteste complet la suprafata, atunci nu este comestibil si trebuie aruncat!

Ouale se ridica la suprafata apei pentru ca, dupa o perioada de timp, umezeala din interiorul acestora se evapora prin coaja si este inlocuita cu aer. Cu cat este mai mult aer in interiorul oului, cu atat acesta pluteste mai bine – si bineinteles, este mai vechi.

2. Testul prin spargerea oului

Sparge oul sa vezi in ce stare sunt albusul si galbenusul. Daca galbenusul este bulbucat si prezinta o forma definita si albusul este vascos si adunat imprejurul galbenusului, atunci oul este inca proaspat. Dar daca galbenusul este plat si albusul este subtiat, atunci oul este vechi.

Se rup lanturile proteice (substante variate ce se leaga una de cealalta) din albusul oului odata cu trecerea timpului, si la un ou vechi, galbenusul si albusul nu mai sunt lipite unul de celalalt, astfel degradandu-se.

3. Testul prin agitarea oului

Daca agiti oul si nu se aude un zgomot de plescaitura de apa din interior, atunci acesta este proaspat si comestibil. Dar daca din ou se aude un zgomot ca si cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauza ca a intrat aer in ou si s-a expandat bula de aer a acestuia, scrie realitatea.net.

4. Atentie la ”termenul de valabilitate”

Pe ambalajul oualor este specificat ”termenul de valabilitate” prin care furnizorul garanteaza ca ouale pot fi consumate pana la data respectiva, in conditii de depozitare optime. In general ouale pot fi consumate in siguranta si dupa ce trece termenul de valabilitate, daca acestea sunt gatite bine, dar cel mai bine e sa le verificati printr-un test de prospetime.

Magazinul tău online complet. Reduceri uriașe de preț la toate produsele. CLICK AICI sa vezi ofertele lunii aprilie