Anamaria Vasile

De ce se mănâncă fructul kiwi cu tot cu coajă

Când ne gândim la fructe, de fapt la coaja lor, nu le putem include pe toate în aceeași categorie. Cu ușurință mușcăm un măr fără să-i curățăm coaja, dar nu același lucru se poate spune despre ananas, pepene verde sau kiwi.

Îi vedem coaja păroasă a acestuia din urmă și ne vine greu să credem că o putem digera. Totuși, kiwi, fără să fie curățat, este consumat în mod obișnuit în unele țări, cum ar fi Noua Zeelandă unde se și cultivă, și s-a dovedit a fi foarte bun pentru sănătate.

Iată beneficiile consumului de kiwi direct cu coajă
-Se triplează consumul de fibre, esențiale pentru digestie și controlul colesterolului.

-Kiwi necurățat conține omega-3, minerale (magneziu, potasiu, zinc …), vitaminele A, C și E, cu rol important pentru întărirea sistemului imunitar, pentru buna funcționare a sistemului nervos.

-Folatul din kiwi face din acest fruct cel mai bun “medicament” anticancer.

-Flavonoidele, molecule importante datorită proprietăților antioxidante, antialergice și antiinflamatorii, ne vor determina să mâncăm kiwi cu tot cu coajă.

Unicul dezavantaj real l-ar reprezenta textura.

Cum să mâncăm mai bine kiwi cu coajă

Unele fructe de kiwi sunt mai aspectuoase decât altele, cum ar fi kiwi galben sau auriu, față de soiurile obișnuite verzi. Dacă doriți să testați, gândiți-vă că ați consuma un măr.

Trebuie să aveți grijă să curățați puțin perii de pe coajă, eliminând maximum de reziduuri acumulate pe suprafața fructului și pentru a evita unele probleme digestive (rare, de altfel).