Anamaria Vasile

Îngrașă sau nu cafeaua? Uite care este adevărul despre băutura ta preferată

Cum bei cafeaua? Cu lapte, frișcă și scorțișoară? Simplă și fără zahăr? Te-ai întrebat vreodată câte calorii conține ceașca ta de cafea cu care te răsfeți în fiecare dimineață? Sau… și mai direct: cafeaua îngrașă?

De-a lungul anilor s-au făcut numeroase studii și cercetări cu privire la obiceiul consumatorilor de cafea. Gusturile s-au schimbat și s-au sofisticat. Din ce în ce mai puțină lume preferă cafeaua simplă. Astăzi mulți preferă să savureze cappuccino, latte sau combinații fistichii cu care se răsfață nu doar dimineața la micul dejun ci în timpul zilei.

Cercetătorii au găsit imediat un răspuns pentru cei care se întrebau în ce măsură cafeaua îngrașă. Ei bine, că dacă bei cafea cu zahăr, lapte sau frișcă vei consuma zilnic aproximativ 69 de calorii în plus numai din aceste produse. Desigur, cele mai multe calorii suplimentare vin din zahăr.

CAFEAUA ÎNGRAȘĂ?

Vestea bună e că o cafea simplă, neagră, fără niciun adaos de zahăr, lapte sau arome conține… 1 calorie, maximum 2. Cu cât o diversifici și o transformi într-o prăjitură, se va cunatifica în calorii precum o… prăjitură.

Și pentru că mulți s-au întrebat de-a lungul timpului dacă un consum regulat de cafea ajută organismul să piardă calorii, cercetătorii au găsit imediat răspunsul:

Slăbești bând cafea dacă:

-alegi să bei o cafea simplă cu o oră înainte de exercițiile efectuate la sală. Energia astfel acumulată te ajută să fii mai eficient și mai plin de voință.
realizezi că și cafeina te ajută să arzi grăsimile… dar strict în momentul în care faci sport.

-nu exagerezi cu cantitatea de o ceașcă, max 2 pe zi. În felul acesta apetitul îți scade și crește metabolismul. Așa se topesc grăsimile acumulate.

-te oprești la maximum două cești pe zi. Depășind cantitatea optimă crești nivelul cortizolul din organism. Iar acesta este hormonul stresului responsabil pentru pofta de mâncare exagerată și pofta de dulciuri.