Anamaria Vasile

Moşii de Toamnă 2019! Când se face pomenirea celor adormiti si ce se dă de pomană

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. Sambata, 2 noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor.

Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna.

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El).

Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta.

Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup, conform crestinortodox.ro.

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. „Moşii de toamnă” sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

„Moşii de toamnă” se sărbătoresc în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie. Tradiţia spune că astăzi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

Ținând seama că nu știm unde se află cei morți, ne rugăm atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai.

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. De ce facem pomenire morților?

Moşii de toamnă 2019 – Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi.

Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. În ziua de Moși se săvârșește Sfânta Liturghie

La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfantul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. Sâmbăta, ziua de pomenire a morților

Moşii de toamnă 2019 – Sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

Moșii de toamnă 2019. Sâmbăta morților 2019. În spațiul românesc există 20 de zile de Moși

Simion Florea Marian menționa în lucrarea „Trilogia vieții”, „că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice.

Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Moșii de Toamnă 2018. Ce se dă de poamană în Sâmbăta Morților

Deoarece este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbăta Morților, se prepară în primul rând o colivă din grâu. Boabele de grâu reprezentând învierea trupurilor celor adormiți.

Pe colivioara aceasta se aşază Sfânta Cruce şi se ornează cu bombonele colorate, care închipuie frumuseţea faptelor bune pe care răposatul/răposata le-a lăsat ca mărturie în lumea aceasta. Este foarte practic să aducem şi mici cantităţi de colivă, în păhărele din plastic, pe care le vom împărţi, la sfârşitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.

În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită de câtre perot la Sfânta Liturghie.

Nu trebuie uitat colacul împletit care se asează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se dă de pomană. Colacul poate fi înlocuit de presuri.

Lumânările trebuie cumpărate cu generozitate, câte una pentru fiecare vas şi pahar cu colivă şi pentru fiecare colac sau prescură, una de pus în gura sticlei cu vin, două pentru preot – o lumânare se dă odată cu pomelnicul, înaintea slujbei, cealaltă se dă împreună cu un prosop, când începe citirea pomelnicelor.

Pe lângă cele menționate mai sus, trebuie să mai avem tămâie, cărbuni și prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbăta Morților.

Cei care doresc pot adouga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.