Anamaria Vasile

TICHETE-CADOU de Craciun 2019. Vesti bune pentru angajatii din Romania.

TICHETE-CADOU de Craciun: Luna decembrie aduce cu sine mult asteptatele petreceri de Craciun la birou la care pot participa atat angajatii firmei, cat si partenerii de afaceri. In materialul de mai jos puteti vedea cum pot fi inregistrate din punct de vedere contabil si fiscal aceste cheltuieli fara a risca reincadrarea acestora ca nedeductibile la un eventual control al Fiscului.

TICHETE-CADOU de Craciun. In sezonul sarbatorilor de iarna, firmele se gandesc la modalitatile de acordare a diverselor prime si beneficii pentru angajatii lor.

Un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits arata ca circa 93% dintre companiile private au transformat al 13-lea salariu – un beneficiu oferit in trecut – in prime oferite angajatilor de sarbatori.

Conform studiului, aproximativ 70% dintre angajatorii din Romania platesc prime de Craciun, cu o valoare medie de 490 de lei. De asemenea, prima de Paste are o valoare medie de 400 lei si este platita de 61% dintre companiile din Romania. Circa 36% dintre angajatorii romani ofera si decontarea serviciilor de transport pentru care platesc in medie 1.400 de lei pe an.

Primul lucru care trebuie hotarat in vederea stabilirii tratamentului contabil si fiscal al cheltuielilor legate de petrecerea firmei este cine participa si in ce scop este organizat evenimentul, atrage atentia expertul contabil Luiza Daneliuc, potrivit romaniatv.net

Astfel, daca la petrecere vor fi invitati numai angajatii firmei si insotitorii acetora, sumele alocate pentru fiecare angajat in parte vor fi considerate avantaje in natura si vor fi impozitate in luna in care acestea sunt acordate, fiind asimilate in baza de calcul a veniturilor din salarii.

De asemenea, pe langa impozitarea cheltuielilor ca avantaje in natura, din punctul de vedere al TVA-ului dedus la achizitia acestor bunuri si servicii, taxa pe valoare adaugata aferenta sumei care se considera avantaj in natura va deveni nedeductibila si va trebui colectata.

In schimb, daca la petrecere firmei vor fi invitati atat clientii, partenerii de afaceri, cat si angajatii, iar evenimentul va avea ca scop promovarea imaginii societatii si stimularea vanzatilor, precum si intarirea relatiilor contractuale, atunci cheltuielile vor fi considerate a fi de protocol si vor fi inregistrate ca atare in contabilitate.

Ce prime, bonusuri sau cadouri de Craciun pot fi oferite salariatilor

In cazul in care societatea doreste sa acorde salariatilor cu ocazia Sarbatorilor prime de Craciun, prime de performanta sau orice alt tip de prime in bani, acestea vor fi asimilate veniturilor din natura salariala si se vor impozita exact in acelasi fel ca si salariul de baza.

Cu alte cuvinte, primele se vor cumula cu celelalte venituri de natura salariala, vor fi inregistrate pe statul de plata la rubrica „alte venituri” si vor fi impozitate 10% impozit pe venitul din salarii si cu toate celelalte contributii sociale, atat contributia salariatului, cat si ale societatii.