Anamaria Vasile

Aceste plante sunt bombe de oxigen și distrugătoare de toxine: Cel puțin una ar trebui s-o ai în casă! Este mai important decât crezi!

Aceste plante sunt bombe de oxigen și distrugătoare de toxine! Cel puțin una ar trebui s-o ai în casă! Este mai important decât crezi!

Atunci când ne decorăm casa cu mobilă nouă sau cu noi obiecte de înfrumusețare, de obicei, nu ne gândim că acestea ar putea să schimbe calitatea aerului din cameră.

Asta se întâmplă din cauza substanțelor eliminate de lucrurile noi. Electrocasnicele, podeaua laminată, linoleumul și chiar șervețelele de hârtie pot conține formaldehide.

Însă nu este totul atât de grav! La purificarea aerului te pot ajuta anumite plante. Iată care sunt ele:

Aloe

Este o plantă care produce foarte mult oxigen. Iar pentru asta ea absoarbe dioxidul de carbon, monoxidul de carbon și formaldehidele. O singură plantă de aloe are aceeași capacitate de curățare cât 9 purificatoare de aer.

Ficusul

Este o plantă foarte ușor de îngrijit pentru că nu necesită multă lumină. Este un inamic aprig al formaldehidei. Însă fii precaut cu ea, dacă ai copii mici sau animale, pentru că frunzele sale sunt otrăvitoare.

Hedera Helix

Chlorophytum

Această plantă poate să realizeze fotosinteza și la o lumină minimă. Ea absoarbe din aer toxine precum formaldehida, stiernul, monoxidul de carbon și benzina. O singură astfel de plantă poate să purifice aerul de pe o suprafață de 200 de metri pătrați.

Sansevieriya

Această plantă este practic imposibil de distrus, de aceea e perfectă pentru casă. Ea este foarte stabilă și necesită puțină lumină pentru fotosinteză. Ea la fel distruge toxine și e recomandată pentru dormitor, deoarece elimină mult oxigen noaptea.

Spathiphyllum

Ea face față oricăror substanțe chimice din aer. Această plantă filtrează formaldehida și tricloretilena.

 

CITESTE SI: Am presărat o linguriță de zahăr pe suprafața solului înainte de a uda plantele. Nu credeam că așa ceva este posibil! Florile mele…

Plantele din ghiveci nu beneficiaza de aportul de nutrienti al celor care cresc in solul din gradina. Solutia sta in utilizarea de ingrasaminte chimice sau, cel mai bine, de ingrasaminte naturale. Utilizarea acestora din urma este cu atat mai buna cu cat plantele din ghiveci stau in casa impreuna cu noi, iar chimicalele folosite pentru plante ajung inevitabil in aerul din casa.

Acestea sunt insa cele mai bune si mai eficinte solutii naturale care functioneaza perfect ca ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci.

Zaharul – acesta este cu certitudine cel mai folosit ingrasamant natural. Amesteca o lingurita de zahar intr-un pahar cu apa si foloseste solutia pentru a uda solul plantelor din ghiveci. Este util tuturor plantelor si stimuleaza procesul de crestere.

Zatul de cafea – este foarte folosit pentru continutul ridicat de azot, fosfor, minerale si potasiu care fac din zatul de cafea un ingrasamant natural de inalta calitate. Acest tip de fertilizator nu presupune niciun efort. Pur si simplu colectati zatul de cafea, raspanditi-l pe un ziar si lasati-l la uscat – astfel, zatul se va raspandi mai usor. Zatul de cafea poate fi folosit ca ingrasamant pentru brazde, plante in ghivece si jardinière dar si pentru plantele de interior. Florile de interior tolereaza zatul o data la 6 luni. In schimb, plantele de exterior pot fi fertilizate cu zat de pana la 4 ori pe an. Este indicat sa presati usor zatul pe pamant in jurul plantei si, apoi sa-l incorporate in sol. Pentru plantele din ghivece si jardinière, zatul poate fi amestecat cu pamantul, in momentul plantarii. Trandafirii, muscatele, hotensiile, rododendronii si azaleele sunt cateva tipuri de plante care reactioneaza foarte bine la zat ca ingrasamant.

Apa in care ai fiert legume – este un ingrasamant natural foarte bun datorita vitaminelor eliberate in apa in timpul procesului de gatire. Pur si simplu raciti apa si utilizati-o pentru udarea plantelor din ghivece o data pe saptamana.

Apa minerala care urmeaza sa fie aruncata pentru ca si-a pierdut din acid poate fi, de asemenea folosita ca ingrasamant. Plantele pot beneficia de continutul ridicat de minerale.

Cojile de banana sunt bogate in minerale si pot fi puse la baza ghiveciului sau al jardinierelor. Una doua bucati sunt suficiente si functioneaza ca un fertilizator cu descompunere lenta pe termen lung. Este ideala pentru plantele anuale pe care le tii in jardiniere si ghivece.