Anamaria Vasile

Alimente bogate în vitamina D

Odată cu venirea anotimpului friguros, organismul întră într-un deficit de vitamina D, deoarece corpul are nevoie de lumina soarelui ca să o poată sintetiza. De aceea, trebuie suplinită lipsa printr-o alimentație corespunzătoare.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este responsabilă cu asimilarea și fixarea calciului și a fosforului în organism. Acest proces complex menține sănătatea oaselor și a dinților, asigură dezvoltarea armonioasă a întreg sistemului osos, prevenind osteoporoza și apariția fracturilor.

Studii recente au demonstrat că lipsa acestei vitamine poate duce la scăderea masei musculare (odată cu înaintarea în vârstă) și a imunității, și la creșterea tensiunii arteriale. S-a constatat și că un deficit major este legat de apariția diabetului și chiar a unor tulburări neurologice.

Mai mult, medicii au remarcat o legătură între incidența unor tipuri de cancere și carența de vitamina D.

Peștele gras

Alegerea ideală pentru întărirea sistemului imunitar este peștele gras. Poți opta pentru cod, hering, macrou, somon. Toate reprezintă o sursă importantă de vitamina D, atât de necesară organismului. Poți alege varianta proaspătă sau conservată, ambele având un efect benefic asupra sănătății tale.

Lactatele și ouăle

Laptele de vacă este recomandat în cazul deficitului de vitamina D. Un pahar de lapte proaspăt, pe zi, ajută organismul să se refacă și îl întărește. De fapt, iaurtul, sana, untul, brânza, orice produs lactat are vitamina D. Indicat este și gălbenușul de ou, care are cea mai mare concentrație de vitamină.

Ciocolata neagră și ciupercile

100 g de ciocolată neagră conțin 5 micrograme de vitamină D- dar atenție, alege tabletele cu un conținut de minimum 40% cacao. În 100 g ciuperci se află doar 1,18 micrograme, însă aici efectul vitaminei D este potențat de minerale și de vitamina B.

Nu uita însă că o expunere la soare de numai 20 de minute acoperă necesarul tău de vitamina D. Și soarele nu îngrașă!