Anamaria Vasile

Ați ars hainele cu fierul de călcat? Există soluțiile salvatoare!

V-ați grăbit să călcați hainele și le-ați ars? Dacă arsura este superficială, aveți noroc, pentru că există soluții ieftine și la îndemănâ pentru ca hainele dumneavoastră să arata ca noi.

Cel puțin o dată ți s-a întâmplat și ție! Fie că ai uitat câteva minute fierul încins pe hainele preferate, fie că ai selectat o temperatură prea mare pentru materialul respectiv, te-ai trezit cu o pată de arsură greu de reparat. Dar nu imposibil!

Cele mai multe haine arse cu fierul de călcat nu mai pot fi salvate, decât dacă poți ascunde pata cu vreo broșă sau cu accesorii de pasmanterie. Dar, dacă fusta, pantalonii sau tricoul arse cu fierul de călcat sunt din bumbac, in sau lână, există câteva soluții. Doar dacă arsura este una superficială și nu a distrus materialul în profunzime. Iată ce trebuie să faci.

Iată care sunt acestea…

Apa oxigenată salvează hainele de culoare alba
Nimic nu este mai cumplit decât atunci când vreți să ajungeți la o întâlnire, constatați că ați ars cea mai frumoasă bluză sau fustă. Ce e de făcut?

Dacă aceasta este albă și din bumbac, luați repede o bucată de tifon și înmuiați-o în apă oxigenată, apoi frecați bine. Ulterior, frecați din nou cu un tifon înmuiat în amoniac. Cât materialul este încă umed, spălați cu apă la temperatura camerei.

Repetați de câteva ori până ce veți observa că arsura nu se mai cunoaște. Această metodă e foarte bună și pentru hainele care conțin fibre sintetice, dar nu vă va fi de folos dacă aveți îmbrăcăminte de mătase sau lână.

Dacă aveți ghinionul să ardeți cu fierul de călcat haine colorate, puneți într-un vas oțet diluat cu apă și înmuiați foarte bine arsura. Ulterior, puneți haina în soluție cu un înălbitor, dar atenție, doar acela care nu vă va decolora hainele. În final spălați haina așa cu faceți de obicei și veți constata că pata de arsură nu mai există.

Veți putea reda frumusețea hainelor arse cu fierul de călcat din lână sau cașmir, frecând pata cu o perie de haine aspră. Spălați apoi haina cu mâna cu un detergent lichid de rufe.