Anamaria Vasile

Ce să faci de Sfinții Mihai și Gavriil ca să îți meargă bine tot restul anului

În data d e8 noiembrie, în fiecare an, creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc una dintre cele mai importante zile din calendar: Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil. Aceștia sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri în Cer, dar și cei care conduc sufletele spre Rai.

Ce să faci de Sfinții Mihai și Gavriil ca să îți meargă bine tot restul anului
Sfinții Mihail și Gavriil se numără printre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox, așadar trebuie cinstiți așa cum se cuvine. Arhanghelul Gavriil este cel care le-a adus lui Ioachim şi Anei vestea zămislirii Fecioarei Maria, așa că este considerat un înger care aduce vești bune atunci când avem nevoie de ele. Arhanghelul Mihai este cel care deține cheile Raiului. Se spune că acest înger stă la picioarele oamenilor bolnavi dacă acești vor trăi în continuare, sau la capul lor dacă își vor da sufletul.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci astăzi este să aprinzi lumânări atțt pentru cei vii, cât și pentru cei trecuți în neființă. De asemenea în aceast zi nu este indicat să faci treabă în gospodărie sau curățenie în casă, pentru că este mare păcat. Este o zi care trebuie cinstită doar prin rugăciune si odihnă. Nu se face nici mâncare și nici nu se spală rufe.

În cele mai multe zone din țară azi se amestecă berbecii cu oile, iar femeile fac o turtă care este aruncată între oi pentru a afla dacă oile vor făta fără probleme în acel an. Dacă turta cade cu fața în sus este semn bun.

Se dă astăzi de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Este bine să pregătiți colivă de grâu, colaci împletiți sau plăcinte. Este foarte important ca bunătățile date de pomană să fie pregătite în casă, chiar de voi. Alături se dă și vin sau untdelemn.