Anamaria Vasile

Ce trebuie să știe părinții despre nutriția sănătoasă a copiilor

Pentru mulți părinți este o adevărată luptă să își ajute copiii să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase. Părinții trăiesc un ritm agitat de viață, mamele lucrează cu normă întreagă, nu au timp suficient de multe lucruri pe care și le propun.

Oricât de conștienți suntem de importantă obiceiurilor alimentare ale copiilor noștri, deseori nu reușim să îi facem să înțeleagă și să aleagă ce e cu adevărat bun și sănătos pentru ei.

„O mulțime de părinți nu doresc să se lupte cu copiii lor pe acest subiect controversat și le permit să își facă propriile alegeri”, spune Jane Rees, director al serviciului de nutriție / educație în medicină pentru adolescenți și lector în pediatrie la Universitatea din Washington.

„Dar judecata copiilor nu este suficient de mătura și ei încă mai depind de părinți pentru a fi ghidați.”

Când este momentul să începem să îi instruim pe copii cu privire la ce e sănătos și ce nu din multitudinea de oferte alimentare pe care le întâlnesc?
Specialiștii afirmă că momentul propice este de îndată ce ei încep să vorbească.

Anii preșcolari sunt cei mai buni pentru a introduce în mintea copiilor mesajele benefice pentru ei cu privire la alimentația sănătoasă, întrucât copiii sunt foarte influențați de ce spun sau fac părinții în acești ani.

În plus, cercetările au arătat că bolile de inimă pot începe foarte devreme și că rigidizarea arterelor poate fi asociată cu o dietă bogată în grăsimi.

Deci… niciodată nu e prea devreme să începem să vorbim copiilor despre alimente sănătoase și hrănitoare versus acele alimente care doar au gust bun dar ele nu dau corpului nimic nutritiv, ci, din contră, fură energie (și se numesc în cultură populară „junk food”).

Noi, ca părinți, trebuie să citim cu atenție etichetele produselor alimentare cumpărate că să verificăm permanent ce nutrienți și ingrediente conțin.

Mulți copii sunt atrași de reclamele atractive și agresive, dar și de modul de ambalare al produselor alimentare, inclusiv al cerealelor învelite în zahăr.

Dr. Jane Rees ne sugerează să permitem acestor alimente să fie consumate ocazional, în cadrul unui regim general alimentar axat pe un consum redus de zahăr, de grăsimi și de alimente prelucrate.

Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO