Anamaria Vasile

Semnele unui cheag de sange pe care NU trebuie sa le ignori – Poate fi fatal

Capacitatea de a forma cheaguri de sange este critica pentru corp, pentru a impiedica hemoragiile excesive. Cu toate acestea, in unele cazuri, cheagurile de sange se pot dezvolta in mod necorespunzator, spun medicii.

Cand ne taiem la deget sau avem o rana deschisa, sangele trebuie sa se coaguleze pentru a opri sangerarea.

Acesta este un lucru bun pe care sangele nostru ar trebui sa il faca in mod natural, din pacate, problemele apar atunci cand sangele incepe sa se coaguleze in locuri in care nu ar trebui sa se intample acest lucru: in principal, cand sangele este inca in interiorul venelor noastre. Iata mai jos cateva semne ori semnale de alarma ale cheagurilor de sange, pe care nu ar trebui sa le ignoram:

1. Umflarea unui membru

Cand unul dintre membre incepe sa se umfle, acesta ar putea fi un semn al unei tromboze venoase profunde. Acest tip de cheag provoaca probleme, iar oxigenul nu mai ajunge la organe, ceea ce inseamna ca pacientul urmeaza sa aiba o proasta circulatie a sangelui, care provoaca umflarea mainilor sau picioarelor.

2. Durere sau sensibilitate in unul dintre membre

Pe langa umflarea zonelor, tromboza venoasa profunda vine la pachet si cu o sensibilitate la nivelul picioarelor sau la nivelul altor membre afectate de umflatura.

Daca nu exista o alta explicatie pentru durere, cum ar fi un traumatism, sensibilitatea la durere de la nivelul mainilor sau picioarelor poate fi foarte bine un semnal de alarma ce indica tromboza venoasa profunda. Membrul respectiv poate deveni sensibil la atingere si poate sa doara.

3. Dungi rosii de-a lungul venelor

Cheagurile de sange pot sa provoace dungi rosii de-a lungul pielii, care sunt calde la atingere. Aceste dungi ar putea sa apara de-a lungul venelor tale si pot fi foarte usor de observat. Cand le atingi, acestea se vor simti mai calde decat restul pielii din jurul lor. Daca aceste „dungi” sunt mai calde si apar pe zona venelor, este important sa mergi la doctor cat mai repede.

4. Durere in piept si respiratie ingreunata

Cheagurile de sange care se formeaza in plamani pot fi fatale, asa ca daca simti durere in piept, insotita de dificultate la respiratie, ar trebui sa mergi la medic si sa primesti ingrijiri medicale.

Durerea in piept nu trebuie niciodata ignorata, insa atunci cand este insotita de o respiratie ingreunata, atunci medicul trebuie sa te vada cat mai curand posibil. Cea mai comuna complicatie a trombozei venoase profunde este embolismul pulmonar, care apare atunci cand un cheag sau o parte a unui cheag de sange se desprinde si se blocheaza in plamani.

5. Tuse inexplicabila

Tusea adesea insoteste o raceala sau o gripa. Dar cand niciuna dintre aceste afectiuni nu este identificata, o tuse inexplicabila poate fi un semnal timpuriu al unui cheag de sange. Cel mai probabil vei avea si alte simptome, pe langa tuse, cum ar fi dificultati de respiratie, batai rapide ale inimii, ameteala.

6. Varsaturi sau diaree

Desi aceste doua simptome pot fi si un semn al gripei, vei descoperi ca aceste simptome sunt adeseori mai grave si apar din senin cand vine vorba de un cheag de sange. Daca aceste simptome nu devin mai usoare dupa cateva zile, este bine sa primesti ingrijiri medicale. Este posibil sa ai un cheag de sange format in abdomen, care ar putea fi periculos daca este lasat netratat.

7. Dureri de cap cronice

Multe persoane se confrunta cu dureri cronice de cap, dar acestea care apar in cazul unui cheag de sange vor fi cel mai probabil foarte severe.

De fapt, durerile de cap pot fi atat de puternice incat persoanei ii va fi greu sa se concentreze, va deveni incapabila de lucruri simple. Este posibil sa observi ca medicamentele nu iti vor usura durerile de cap. Daca acest lucru e valabil in cazul tau, este bine sa primesti ingrijiri medicale, deoarece aceste dureri pot indica un cheag de sange format la cap.

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.