Când vine vorba de cumpărături, toate am fost vinovate la un moment dat de cumpărarea impulsivă a unor haine, doar pentru că am fost atrase de o campanie de reduceri sau pentru că obiectul vestimentar ne-a furat ochii.
Însă hainele pe care le cumpărăm în mod impulsiv ajung, adeseori, să fie investiții proaste și să rămână nepurtate cu anii, uitate pe umerașele din dulap. De aceea, ar trebui să ții cont de câteva lucruri înainte de a-ți cumpăra o haină nouă, dacă vrei să eviți să îți pară rău după aceea sau să faci o investiție proastă:
Fii atentă la cât de bine ți se potrivește pe corp
Înainte de a cumpăra haine care arată impecabil pe manechin, analizează cu atenție cum stau acestea pe corpul tău. Pantalonii nu ar trebui să fie prea scurți, iar în talie aceștia ar trebui să ți se potrivească perfect, fără să te strângă prea tare sau să fie suficient de largi încât să stai de fiecare dată să tragi de ei în sus.
De asemenea, ține cont că unele materiale pot provoca iritații sau mâncărimi care te vor face să nu mai îmbraci piesa vestimentară și a doua oară. Acest lucru este valabil mai ales în cazul materialelor sintetice, de proastă calitate, care deși sunt mai ieftine, ajung rapid la coșul de gunoi.
În schimb, orientează-te spre haine de calitate precum acestea, fabricate din materiale naturale, precum lâna de merinos sau cașmirul, pe care le vei îmbrăca cu plăcere și care vor rămâne în garderoba ta ani de zile de acum încolo.
Gândește-te dacă nu mai ai deja haine asemănătoare
Atunci când ni se pune pata pe o anumită culoare sau pe un anumit tip de rochie ori bluză, este foarte ușor să ne lăsăm duse de val când mergem prin magazine și să ne luăm modele asemănătoare cu cele pe care le avem deja în garderobă.
Unul dintre rolurile hainelor este să te scoată din anonimat, însă dacă pare că porți aceeași rochie sau fustă zi de zi nu vei reuși să ieși în evidență. Garderoba ideală ar trebui să includă o gamă diversă de haine, însă toate să corespundă stilului tău personal.
Gândește-te câte modele asemănătoare vei mai vedea pe stradă
Înainte de a da foarte mulți bani pe o rochie simplă, albă, gândește-te care sunt șansele să mai vezi pe stradă alte zeci de fete purtând modele asemănătoare. Până la urmă, vrem să ieșim în evidență grație stilului nostru unic, și nu prin faptul că avem aceleași haine pe care le îmbracă tot orașul.
Sigur, este dificil să ai în garderobă doar piese-unicat, însă acest lucru nu înseamnă că nu poți investi în unele haine de calitate sau în piese vintage, cu ajutorul cărora să creezi outfituri originale.
Gândește-te în câte outfituri ai putea integra piesa respectivă
Uneori se întâmplă să cumpărăm o piesă vestimentară și să ne dăm seama abia când ajungem acasă că nu avem cu ce să o purtăm sau că nu sunt prea multe outfituri în care am putea să o integrăm. Dacă obiectul vestimentar respectiv este unul simplu, cu o croială clasică, sunt șanse mari ca el să fie purtat în numeroase combinații, așa că acesta este tipul de haine în care ar trebui să investești cel mai mult, pentru că te vei bucura de ele mai mult timp.
Atunci când vine vorba de haine pe care ți le cumperi doar pentru că sunt la modă sau pentru că ți-au plăcut în magazin, asigură-te înainte că ele pot fi integrate cu succes în cel puțin trei ținute diferite.
Gândește-te dacă îți va părea rău că nu ai cumpărat haina
Dacă petreci mai mult de 10 minute încercând să decizi dacă să cumperi sau nu haina respectivă sau dacă te poți imagina ieșind din magazin fără să te gândești de două ori, atunci cel mai probabil nu îți dorești cu adevărat piesa vestimentară respectivă și cel mai bine este să nu o cumperi.
De altfel, poți să și testezi această teorie: acordă-ți timp de gândire o zi. Dacă după aceea încă ți-a rămas gândul la acea haină, te poți întoarce să o cumperi. Însă dacă ai uitat deja de ea după câteva ore, înseamnă că ai reușit să economisești niște bani pe care i-ai fi investit impulsiv.